SZÜLÉSZET

Várandósgondozás

Az utolsó rendes menstruáció elmaradásától kezdve, amennyiben pozitívvá válik a terhességi teszt, várjuk a várandós gondozásra, mely 4 hetente történő megjelenést jelent. Minden alkalommal megbeszéljük a kötelező és javasolt vizsgálatokat, ill. az előző 4 hét eseményeit, elvégezzük a méhszáj vizsgálatát, szükség esetén UH vizsgálatot is végzünk. A várandósság végéig, egyeztetett időben tartjuk ezt a kapcsolatot.

GENETIKAI SZŰRÉSEK

A várandós és családja maximális biztonságra törekszik az újszülött genetikai hátterét illetően. Lehetőséget biztosítunk a várandósság első és második trimeszterében kombinált szűrési programmal (UH, biokémiai tesztek) a magzati eltérések nagy valószínűséggel történő kiszűrésére. Mód van az anyai vérből történő gyakoribb kromoszóma rendellenességek szűrésére is.

4D ULTRAHANG

Modern UH készülékkel a várandósság bármely időszakában “4 D”- ultrahangot (babamozit) végzünk kérésre. A vizsgálatokat gyakorlott szakemberek készítik, akik a megfelelő szakmai háttér mellett, képrögzítéssel (DVD film) segítik a magzat méhen belüli életének bemutatását.

Szülésvezetés

Munkahelyemen a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán (az ország legnagyobb szülészeti intézményében) segédkezem a szülésének levezetésénél. Amennyiben eltérés nem látszik a várandósgondozás során és a vajúdás kapcsán sem, úgy javaslom a hüvelyi szülést. Ennek fájdalomcsillapítása, szükség esetén kérésre epidurális anesztéziával megoldható (minden napszakban rendelkezésre áll). Amennyiben veszélyállapot lép fel, mind a magzat, mind az anya, vagy esetlegesen mindkettőjük részéről, úgy császármetszéssel fejezem be a szülést. A legfontosabbnak azt tartanám, hogy a szülésvezetés egyénre szabottan történjék, és mind az újszülött, mind az anya elégedettségével záruljon. Egészséges újszülött esetén az emlőre tétel azonnal megtörténik a szülőszobán, míg császármetszés alatt az anya éber állapota mellett, a férj is jelen lehet a műtétnél, és a kiemelést követően együtt láthatják meg újszülöttjüket.

Őssejt

A szülés kapcsán lehetőség nyílik a köldökzsinórvér, a lepény és a köldökzsinór további felhasználására. Számos, ezzel a témával foglalkozó egészségügyi céggel lehet szerződést kötni a fenti szervek tárolására. Az őssejt felhasználás egy modern kutatási része az orvostudománynak, mely folyamatosan fejlődik és új eredményeket szolgáltat.